Tot el que trobaràs durant Setmana Santa a Forn Rius

Rius és una empresa familiar originalment de forners i amb el temps també de pastissers, això fa que hagin recollit la tradició de les mones d’aquests dos oficis, que són diferenciats. A Vilafranca, s’anomena mona al tortell de forma circular que té com a ingredients principals la farina, els ous, l’oli, sucre, sal i les herbes aromàtiques que el fan tan característic: matafaluga i coriandre. Al Penedès se l’anomena Garlanda, si bé aquesta és una variació de la Mona. És la mona que se li afegeix la “cresta”. La massa es pasta i es deixa reposar. Per treballar-la, se’n fan unes boles que després es fan giravoltar amb els dits d’una mà al centre per fer-ne la seva forma. Es pot dir que es fan manualment una a una.

El divendres és el dia que es ven en els forns tradicionals durant tot l’any. Per Pasqua, aquesta mona rep un tractament diferent, se li afegeix la “cresta” que li dóna la forma característica de la garlanda i rep aquest mateix nom. Als forns de J.Rius només s’hi troba garlanda durant la Pasqua, la resta de l’any fan mones i les garlandes s’han d’encarregar. De Mones de Pasqua, doncs, en trobem de dos tipus diferents: la mona de forner i la mona de pastisser.

Mones de pastisser de Rius

Mona de Forner

Originàriament, aquestes mones se les feia cadascú a casa seva i les portaven al forner que les enfornés. Cada família tenia la seva pròpia mona feta amb els ingredients de casa. Amb el temps, els forners les elaboraven i s’hi afegien tants ous com anys tenia el fillol a qui es regalava. La tradició marcava que el padrí havia de regalar la mona al fillol fins que aquest es casés (hem de pensar que eren èpoques que la gent es casava assolida la majoria d’edat). Aquesta mona tradicional ha anat evolucionant i ara, a part dels ous (bullits, que s’afegeixen a la massa abans d’enfornar-la), hi afegim fruita confitada.

Mona de pastisser

La mona de pastisser arriba a Cal Rius quan comencen a elaborar productes de pastisseria. Són pastissos de base de tortada (pà de pessic fet amb farina d’ametlla) i amb diversos farcits (melmelada, mantega, xocolata, praliné…). L’evolució, igual que tot el gremi de pastissers, ha portat a guarnir les mones amb pollets, plomes i figures de xocolata. Des d’uns anys ençà, els ous de xocolata han anat deixant pas a figures més complexes i acolorides basades en els referents de la canalla: sèries infantils i juvenils, equips de futbol, etc.

Els bunyols

Els bunyols, de vent i farcits, es venen durant la quaresma, cada dimecres i divendres. El darrer divendres que es poden trobar és el d’abans de Rams. Aleshores és el moment que passen el relleu a les Garlandes, que només es venen durant la Pasqua.

Les mones de Rius, tradicionals i modernes